Architect Henri Cleinge was tasked with renovating a 200-year-old stone house in Quebec while adding a substantial addition in a project called the Bord-du-Lac House. The house is home to four generations – a great grandfather, the grandparents, and the children in the old house, while the parents took over the addition. For this reason, the design centers around the passage of time with the old stone house and the new space being tied together.

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-2

Each building has a double height living room at opposite ends of each other that are linked by a bridge path. Despite looking vastly different from each other, the two units work well together.

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-3

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-4

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-5

The new structure holds a modern kitchen with floor-to-ceiling sliding glass doors that help flood the space with light.

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-6

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-7

The massive windows frame the water views and greenery that surrounds the property, bringing a bit of nature to such a modern space.

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-8

The stone house got a renovated kitchen bringing all the modern components you could want into a very old structure.

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-9

Even though the overall interior of the original structure is fairly rustic, there are plenty of modern elements.

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-10

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-11

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-12

The parent’s master bedroom is housed upstairs in the addition with a balcony that overlooks the double height living room. I’m guessing privacy isn’t that big of an issue since the rest of the family lives in the other house.

Bord-du-Lac-House-Henri-Cleinge-13

Photos by Marc Cramer, courtesy of v2com.net.