This Broadway Penthouse created by Joel Sanders Architect changes the perception that living in New York City can’t be both green and rich with plant life. I love the sculpture and wall art near the fireplace.

From the architect:

Pushing green design beyond the familiar incorporation of a list of sustainable materials; this Broadway penthouse renovation rethinks the notion of an urban garden by literally bringing the outside in. Exterior wood decking and vegetation flow into the heart of the loft forming a planted core, a living green veil that screens the public living/dining room from the private master bedroom. The stair bulkhead doubles as a skylight and provides access to a roof terrace planted with sedum and grasses. This green core is tactile as well as a visual: the owner can bathe surrounded by lush vegetation visible through a glass wall that separates the bathroom from this planted zone. The rear of the bathroom is clad with modular plant panels. Surmounted by a skylight, this living wall is yet another element that vertically links roof and interior. An eco-friendly palette of natural and synthetic materials confound traditional distinctions between natural and artificial. When seen from entry, the planted core merges with the living lounge: the upholstered floor and seating evoke a textile garden, the interior counterpart to the roof terrace, where a bed of sedum defines a walk-able planted surface.

Broadway Penthouse by Joel Sanders Architect in main architecture  Category

Broadway Penthouse by Joel Sanders Architect in main architecture  Category

Broadway Penthouse by Joel Sanders Architect in main architecture  Category

Broadway Penthouse by Joel Sanders Architect in main architecture  Category

Broadway Penthouse by Joel Sanders Architect in main architecture  Category

Landscape design by Balmori Associates.

[via Architizer]