Coffey Architects joined two individual apartments in a historic building in Clerkenwell, central London, to create one substantial residence. The two units were stacked, one on top of the other, and had to be completely reconfigured to work together, as well as installing a joinery wall that goes from one end to the other to tie them together.

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

The massive wall not only joins the units together physically but it visually links them by becoming two levels of storage, all seen through the glass floor. The glazed panel becomes the floor for the top floor allowing for viewers to peek down to see what’s going on and vice versa for the people below. It also allows light to flow throughout the home.

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

The storage wall acts as a divider between certain areas of the home. Behind it, you’ll find the bathrooms, entrance spaces, and staircase. The living spaces with the kitchen, bedrooms, and living room are on the side with the large windows. The upper floor acts as the more public spaces while the lower floor houses the bedrooms.

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

A natural basalt floor finish was chosen for both floors as a neutral backdrop. White walls, ceilings and cabinetry are balanced out with the original brick walls. The hallway below is filled with natural light from the glazed floor.

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

Two Apartments Joined in Warehouse by Coffey Architects  in architecture  Category

The bathroom walls are clad in basalt stone to continue the look from the floor.

Photos by Timothy Soar.