Making use of a tight, narrow space, h2o architects designed and built an extension of a nursery in the center of Paris. Epée de Bois is a nursery for 24 children that’s set against an existing building towards the end of a courtyard. Unlike the rest of the buildings that surround it, the nursery’s light and unique exterior gives it a distinct identity.

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_02

The glass building is protected by a perforated shell that creates the look of a pleated curtain blowing up around the entrance.

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_03

The shell also lets maximum amounts of light to fill the spaces and play areas.

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_04

The interior and exterior are all painted a stark white, letting the colorful toys and furniture take the stage.

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_05

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_06

The nursery is spread out over three levels, with the ground level and first floor dedicated to the children and the basement level being a private space.

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_07

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_08

The top floor is a roof terrace that the children can safely play on while being protected by a perimeter fence that also lets them look out.

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_09

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_10

h2o-architectes_Creche-Epee-Bois_11

Photos by Julien Attard.