Situated on a private lot in the center of Plateau Mont-Royal in Montreal, the Siamoises Mentana Boyer project offers something a bit unexpected – twin houses. What that means is that two, almost identical houses were designed back-to-back and occupy a single lot. Each house takes up half the lot, with their entrances facing opposite streets.

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-2

With neighboring buildings restricting the size of the project, the need for the property to be co-used, and the challenge of bringing each residence as much light as possible, made for a difficult task for Blouin Tardif Architecture Environnement. To give each residence the best of everything, they took the footprint to the edges of the lot.

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-3

Despite taking up the entire lot, each residence has a private inner courtyard that helps bring in natural light.

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-4

Inside, the homes are laid out over three floors with the public spaces being on the top. That way, the living areas get the most light with the floor-to-ceiling windows.

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-5

From the living room and kitchen you have full access to the courtyard.

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-6

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-7

A square is cut out of the facade offering a view from the top-floor courtyards.

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-8

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-9-bath

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-10

A lower courtyard still receives plenty of sunlight filling the middle floor with light as well.

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-11

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-12

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-13

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-14

Siamoises-Mentana-Boyer-house-Blouin-Tardif-15

Photos by Steve Montpetit, courtesy of v2com.