aamodt / plumb architects were hired to renovate a shingle-style home on Professors’ Row in Cambridge, Massachusetts where they were tasked with integrating modern elements with the existing home’s historic structure.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-2

Massive windows were used, along with raising the ceiling, to give the room a feeling of even more space. These in the corner fill the kitchen with light and almost make you feel like you’re outdoors.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-3

The first floor kitchen was completely redesigned to reflect the homeowners’ interests, which combined both refined and rustic materials.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-4

High gloss white cabinets were paired with concrete countertops and custom plywood raw steel shelves.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-5

The partially open shelves provide storage for the owners’ collection of African bowls and primitive artwork.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-6

Additional shelves were built, similar to those hanging in the kitchen, for extra display space.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-7

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-8

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-9

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-10

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-11-study

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-12-living

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-13-bed

Upstairs, what once was a series of small rooms, was turned into a spacious master suite hidden behind a sliding reclaimed wood barn door.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-14

The hallway is lined with high gloss white cabinets on one side for storage and art work on the other side.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-15-bath

At the other end of the hallway is the master bathroom which is clad in white wood panels.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-16

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-17

Sitting below a skylight is the new, wood enclosed tub.

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-18

Professors-Row-Renovation-Aamodt-Plumb-Architects-19

Photos by Jane Messinger.