The Villa is a community building which sits at the heart of the Heerlijkheid park designed by Fat in the town of Hoogvliet in the Netherlands. The building contains a multi-use hall, offices, and a café.

The Villa in The Netherlands by Fat Architecture in architecture  Category

The Villa in The Netherlands by Fat Architecture in architecture  Category

The Villa in The Netherlands by Fat Architecture in architecture  Category

Its design is intended to create a 21st century civic architecture for a suburban new town. It is a decorated shed, using timber rain screen cladding to create an architecture of communication which evokes Hoogvliet’s industrial past, whilst the references to elements of nature in the entrance and in some of the “cut-out” features of the façade, recall the bucolic ideas on which the design of the New Town was originally based. Inside the shed like quality of the building is emphasized by the painting pink of the structure. From the inside, views to the park and surrounding landscape are framed by the delicate intricacies of the external envelope.