Search

1960s Stable Transformed into Studio/Guest Suite
View Slideshow

When you see the before photos (at the bottom), it’s hard to believe where this project started and where it is now – night and day. It began as a rundown detached stable and garage when it was purchased by the current owners of the property, which is located in a suburb of Seattle. The painter and digital designer couple chose to turn the unused stable into a flexible studio space they would work and paint in, while also having it work as a guest space for visitors. They hired SHED Architecture & Design and the rest is history.

SHED-Architecture_Stable-Conversion-2

The main room is open and can be used as a studio space or living room. There’s a full bathroom, utility sink, and private sleeping quarters. Two sliding barn doors, which slide on a continuous track the length of the building, give access to the guest suite, as well as a storage closet and utility sink.

SHED-Architecture_Stable-Conversion-3

SHED-Architecture_Stable-Conversion-4

SHED-Architecture_Stable-Conversion-5

SHED-Architecture_Stable-Conversion-6

SHED-Architecture_Stable-Conversion-7

SHED-Architecture_Stable-Conversion-8

New windows and doors were installed to reflect the feeling of the mid-century main house while providing necessary light for painting, working, or relaxing.

SHED-Architecture_Stable-Conversion-9

SHED-Architecture_Stable-Conversion-10

SHED-Architecture_Stable-Conversion-11

SHED-Architecture_Stable-Conversion-12

SHED-Architecture_Stable-Conversion-13

Before:

SHED-Architecture_Stable-Conversion-14-before

SHED-Architecture_Stable-Conversion-15

SHED-Architecture_Stable-Conversion-16

SHED-Architecture_Stable-Conversion-17

Photos by Mark Woods.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.