Search

A Modern Extension & Renovation of a Victorian Residence

06.26.15 | By
A Modern Extension & Renovation of a Victorian Residence

b.e architecture’s Canterbury Road Residence project involved an extension and renovation to a traditional Victorian home in Middle Park, Victoria, Australia. They maintained the look of the front facade, while around back the new extension got a more modern, straight-lined look.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-2

The entire back wall is covered in panels of glass that look out onto a pool and studio retreat.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-3

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-4

The formal front door is surrounded by colorful agate panels that b.e architecture develops that are an alternative to stained glass windows.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-5

The off-centered, arched doorway leads to the formal living room which features curved cornice details and the home’s original arched windows.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-6

On the ceiling, a carved pattern references traditional details but in a modern way.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-7

The fireplace has a softly curved mantel and is made of black steel to give it a more aged feel.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-8

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-9

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-10

The original staircase, which was narrow and steep, was replaced with a much wider wooden one with a steel handrail.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-11

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-12

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-13

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-14

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-15

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-16

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-17

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-18

An open kitchen features black limestone floors, stainless steel appliances, a solid wood island, and a wall of glossy white cabinets. A central terrace has two glass walls that bring light into the interior.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-19

The terrance has a wall of plants that rises up to the top of the second story.

Canterbury-Rd-House-b.e-architecture-20

Photos by Peter Clarke.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.