Search

A NYC Warehouse Becomes a Penthouse Loft
View Slideshow

Turett Collaborative Architects took this former Greenwich Street warehouse and created a modern penthouse loft while maintaining parts of its historic past. The massive, light-filled space had been a bare, open loft that was used as a painter’s studio with only a bathroom and a kitchenette. With exposed brick walls and ceilings joists, the raw space allowed TCA to consciously break it up into smaller, designated spaces.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-2

With 17 foot ceilings and large, wood-framed windows, the interior is flooded with light.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-3

They brought in custom Arrigoni wide-plank Bavarian oak floors that cover the entire main floor. One end of the dining room has a six-foot long gas fireplace built in. Directly above the table is a skylight.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-4

The homeowners wanted the kitchen to be the heart of the home, as they like to cook and entertain with friends and family.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-5

They worked with Poliform of Italy to created the white acrylic cabinets, calacatta marble countertops, and the Gaggenau appliances.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-6

The south end of the loft features a glass and steel wall which lets the light continue throughout the interior, while also separating the master bedroom wing. A sliding panel on the bedroom side can close when the homeowners want privacy. There are also curtains on both sides for additional privacy.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-7

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-8

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-9

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-10

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-11

Custom designed work stations were created in the loft.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-12

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-13

The icing on this TriBeCa cake is the 1500 square foot outdoor terrace that is reached through the glass-sided pavilion that connects to the living room below.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-14

The massive outdoor space allowed for four distinct zones – an outdoor living room, formal dining area, sunbathing deck, and outdoor kitchen and bar.

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-15

Greenwich-Penthouse-Loft-TCA-16

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.