Search

Sebastian Errazuriz Designs His 2nd VIP Lounge for Audemars Piguet

05.08.17 | By
Sebastian Errazuriz Designs His 2nd VIP Lounge for Audemars Piguet
View Slideshow

Just last year, designer Sebastian Errazuriz was invited to design watchmaker Audemars Piguet’s VIP lounge at Art Basel shows in 2016 in Hong Kong, Basel, and Miami. After that success, they brought him back to do it all again for the launch of Art Basel Hong Kong 2017, where he found inspiration from the forests of the Jura Mountains. Visiting Brassus back in 2015, Errazuriz was taken with the native trees in the Vallée de Joux region and felt their connection to Audemars Piguet. This led to ‘Second Nature’, a sculpture of a tree that pays homage to the spruces that grow close to where the brand’s watches are manufactured.

The sculpture was a long, arduous process that began with the cutting down of a live tree, removing the bark, cutting it down into pieces, gluing it into giant blocks, and then sculpting it using a combination of digital technology and precise manual skills. Slowly, a new tree was brought to life by painstakingly carving away the excess material to reveal a work of art that’s typically born perfectly through nature.

The same laborious precision that Audemars Piguet puts into each and every watch is similar to the planning and care that Errazuriz puts into each project, making the collaboration a perfect partnership.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.