Search

Valley Street House in Berkeley, California
View Slideshow

Baran Studio Architecture designed the Valley Street house on a traditional Berkeley street, sitting right by an old train line that can still be seen from above. Paying homage to the land’s previous use, the architecture hints at aspects of the rail line’s machine traits, while smoothly integrating into the surrounding neighborhood.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-2

Corrugated metal begins on the roof and wraps down one side of the house that faces the former railway.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-3

The front of the house falls more in line with traditional house forms with its pitched roof line.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-4

The open interior is wrapped in white walls, dark floors, and black accents, mimicking that of a large, open train station.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-5

Lots of windows keep the inside filled with natural light.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-6

One wall in the kitchen is covered with chalkboard paint adding a fun, creative element to the space, especially for kids.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-7

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-8

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-9

Photos by Peter Lyons.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.