Arquitectura en Estudio designed Casa 5, a private, 560 square meter (approx. 6027 square foot) residence in La Reserva de Potosi, La Calera, Colombia. Once inside the two story home’s entrance, a large, glass-enclosed central courtyard comes into view, which wraps the internal circulation around it.

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-1a

The house stands 2750 meters above sea level, which creates unbelievable views of the surrounding mountains and valley, as well as the lake. With the area’s year-round cold weather, the house was designed with floor-to-ceiling windows that allow the sun to help warm the interior.

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-2

Besides helping to bring heat into the home, the large windows keep the interior bright with natural light.

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-3

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-4

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-5

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-6

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-7

The frameless windows that surround the interior patio give uninterrupted views of the greenery that’s planted there.

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-8

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-9

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-10

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-11

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-12

The public areas are located in the south wing of the house, which is closer to the entrance. The double-height living room is flanked by windows on two sides making it appear visually larger.

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-13

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-14

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-15

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-16

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-16a

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-17

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-18

Casa5-Arquitectura-en-Estudio-19

Photos by Kevin Perdomo.