Situated in a semi-natural woodlands area in the Ibaraki Prefecture of Japan, this private house was designed for a family of four by Naoi Architecture & Design Office. The large plot of land is in a newly developed area and the architect chose to connect the home with nature by designing a one-story house that opened up to the surrounding neighborhood.

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-2

The design is set up as an open square plan with a living room in the middle. A master bedroom, bathroom, living room, kitchen, and closet are lined around the outer zones.

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-3

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-4

The large hipped roof is constructed out of wooden roof girders and rafters for support. The roofline mimics a mountain which was unfortunately lost during the neighborhood’s development phase.

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-5

The attic space is covered by the hipped roof with the entire south side being covered with glass.

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-6

The other side of the house slopes down to form the single story aspect of the structure.

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-7

Sliding doors can be closed to subdivide the living area up for privacy.

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-8

The sloped roof creates a lightness throughout the space thanks to the height and window panels in the attic space.

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-9

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-10

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-11

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-12

The attic space provides extra room for the family and allows for a loft area that overlooks the open living area.

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-13

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-14

HouseWithLHR_Naoi-Architecture-15

Photos by Hiroshi Ueda.