StudioMET Architects designed this single family home in central Houston, Texas, on a 5,400 square foot lot. The McDuffie Residence is surrounded by 3 and 4 story multi-family residential and townhouse structures so they created a design that would break up the monotony on the street. The exterior appears as layered forms with specific voids helping to give the home a unique look. The entry to the garage doesn’t face the street like the rest of the pack, instead it’s turned 90 degrees.

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-2-kitchen

The first floor houses the main public living spaces with an open kitchen, living and dining room. Thanks to a wall of sliding glass doors, the room opens up to the covered patio, pool, and yard area.

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-3

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-4

Brick and wood, used on the exterior, are brought inside helping to blend the separation of spaces.

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-5

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-6

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-7

Upstairs features three bedroom suites, plus a master bedroom.

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-8-bedroom

The master bedroom is located at the rear of the house to help with privacy. The room also is connected to the outdoors with a balcony that overlooks the pool.

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-9

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-10

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-11

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-12

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-13

McDuffie-Residence-StudioMet-Architects-14

Photos by Yoon You.