The Woven Nest is a home for an actress and musician by Atmos Studio located in London, England that incorporates a lot of built-in, wrap-around shelving and furniture that makes the structure itself perform additional functions beyond shelter.

Woven Nest in London by Atmos Studio in architecture  Category

Woven Nest in London by Atmos Studio in architecture  Category

Woven Nest in London by Atmos Studio in architecture  Category

Woven Nest in London by Atmos Studio in architecture  Category

Woven Nest in London by Atmos Studio in architecture  Category

From the architects:

The massing was generated from the view-lines along the High Street below, tucked carefully out of sight to achieve planning permission for a new storey with front outdoor space hidden within the row of listed buildings.

The roof-form deploys a double-pitched butterfly roof, angling upwards from low flank walls to greet the arriving visitor with taller walls at the central stairwell. A crystalline valley skylight hangs above, flooding the void with light. Staggered floor sections carefully borrow space from below. The V-shape in section repeats in plan to ease a tidy outdoor terrace between new and old façades, the doors from hall and bedroom folding neatly together.

The project’s palette mirrors the client’s interest in Japanese economy, restraint and invention, and provides a sense of surprising spaciousness within tight confines. Spaces from adjacent rooms are borrowed and traded, with each room offering a panoply of different views and directions. Mirrors double and quadruple the extent of views and entice optical exploration, while maximum continuity between the surfaces of the built-in furniture provides a sense of further elongation, and interest.

The house assembles around the central open stair, its timber strands growing upwards towards the light and unleashing delicate tendrils to frame each step, a single thin metallic line dancing across their lines to offer the lightest of additional support to the hands that seek it. To the right, spaces sneak into the stair – as bathroom storage below or the underside of the desk above – while to the right the open treads fan and splay into a generous array of surfaces for the living room. Their lower steps support a seat and soft-spot, while their upper elements flow around the sitter with a sea of books and shelves.

Upstairs, the stair-tree verticals curl into architraves and continue into rooms either side of the eyelid to the sky above. Their lines flow to form a desk and shelving unit in the study, wrapping around to welcome the unfolding sheaves of floorplank that conceal a bed within the floor-depth. The low table/cupboard nestled at the window flows out to form a long courtyard storage bench, which slips back inside as a bathroom counter, carved with a sunken bath. This same surface plunges through the bather’s view-slot into the bedroom, a faceted plane (the laundry-lid) folding up to form the final blackout for this bedroom/bathroom opening. It continues as storage into the plinth of the welcoming bed beyond, and onwards as bedside counter before folding back into the wall and the rhythms of the stair beyond.

The house is thus unified by a single curl of complex in-built furniture, bridging inside and out, closed and open, his and hers and anyone else’s in its careful compaction of storage and use and its careful alignment of the body within spaces and the eye towards sky. The rear window angles carefully back above its sloping brick parapet, offering great starry views from the pillow. Its fixed glazing folds at the stairwell to form an opening frame, a complex rhomboid perfectly slotted into the available space. The courtyard opposite protects privacy yet offers generous views of sky and city (from bath or bench, table or toilet), and tantalising views into the intricacy of this urban jewel.

Architect: Atmos, Alex Haw, Zoe Chan
Engineer: David Rose Associates, Russ Andrews
Contractor: KW Building Services
Total floor area: 70.6 sqm
Photos: Christoph Bolten – Recom Farmhouse