Search

19th Century Warehouse Apartment Becomes Flexible Loft
View Slideshow

A 19th century Grade II listed warehouse apartment next to the old Bermondsey docklands in London gets a stripped down renovation by Inside Out Architecture. They brought the apartment back to its original industrial charm and reworked the plan to make it a flexible space filled with natural light.

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-2

They enhanced the character by leaving the original wooden joists exposed and the brickwork untouched.

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-3

In order to leave the exposed elements alone, they built steel boxes and partitions to house the wires and lighting. Existing cast iron columns remain in the center of the main living space helping to divide the functions of the rooms up.

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-4

The light sheen on the concrete floors makes all the other elements pop with light bouncing off of them.

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-5

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-6

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-7

The bedrooms are hidden behind the partition in the living room and has sliding architrave-free doors which lets the brick continue all the way through the apartment

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-8

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-9

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-10

New-Concordia-Wharf-Apartment-Inside-Out-Architecture-11

Photos by Jim Stephenson.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.