Search

A Cave-Like Home Built into a Rocky Cove Overlooking the Aegean Sea

01.26.21 | By
A Cave-Like Home Built into a Rocky Cove Overlooking the Aegean Sea
View Slideshow

Nestled in a secluded rocky cove on Serifos Island is an unexpected site – a modern, cave-like house. With strong north winds present, a protected shelter was needed, leading Mold Architects to build the house into the sloped land instead of on top of it. nCAVED was designed as a rectangular grid on the slope creating a three-dimensional “chessboard” made up of solids and voids that became the interior rooms and carved out exterior spaces.

One side of the house pivots out in order to provide the living area with better views of the Aegean Sea.

Stone was used to create the long linear walls of nCAVED which also draw the eye’s out to the view when inside.

While the longitudinal walls are solid and sturdy, the transverse facades are much lighter as they’re made of glass.

The front of the house is open to reveal the sea below, while the windows on the opposite side open up to indoor gardens which increase air flow and natural light coming into the interior.

 

An open floating staircase inside joins two of the floors, while an in-caved staircase connects all three floors on the outside.

The bedrooms feature sliding glass doors that frame the views which can be enjoyed from bed.

The indoor gardens act as light wells allowing natural light to filter down to the more embedded rooms.

Construction began in 2018 and concluded in 2020 and Mold Architects captured every bit of it in this time lapse video:

Photos by Yiorgis Yerolymbos and Panagiotis Voumvakis.
Video by Panagiotis Voumvakis.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.