Search

A Period Home in Melbourne with a New Modern Addition

Zen Architects were hired to design a rear addition to a home in Melbourne’s West Brunswick. The period home, named the Nest House, was extended to include an open living space and mezzanine, along with a partially covered outdoor space. Per the client’s request, the new kitchen was to be the focus with the surrounding areas branching off from it.

To meet the client’s needs, they designed a mezzanine studio that hovers above the living room area and rests underneath the dramatically sloped roof. The roof angle helps passive solar energy in both the addition and the older part of the house.

Light peeks through the floor boards from the mezzanine helping to keep the interior filled with light.

Polished concrete floors meet up with the warm wood floors in the kitchen for visual contrast.

Photos by Emma Cross.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.