Search

A Neoclassical Apartment Goes Contemporary

The 500 square meter (approx. 5381 square foot) AQH apartment in São Paulo, Brazil was designed by Coletivo Architects who were tasked with transforming a neoclassical apartment into a contemporary space. To achieve the result, they knocked walls down and reconfigured the layout so that the interior would have better flow.

AQH-Project-coletiv-arquitetos-4

The homeowners wanted to live in a space where they could be living with art and nature, so the rooms are filled with designer pieces and artwork, as well as natural elements.

AQH-Project-coletiv-arquitetos-5

Throughout the design, exposed concrete, limestone, stainless steel, and oak wood were used to create a cohesive and modern interior, just like the owners requested.

AQH-Project-coletiv-arquitetos-6

A TV room can be closed off to watch movies while freeing up the larger living room when needed. A sliding wall disappears when they want the entire space opened up.

AQH-Project-coletiv-arquitetos-7

AQH-Project-coletiv-arquitetos-8

AQH-Project-coletiv-arquitetos-9

AQH-Project-coletiv-arquitetos-10

AQH-Project-coletiv-arquitetos-11

AQH-Project-coletiv-arquitetos-12

The balcony was filled with greenery, including fruit trees and various plants giving the feeling of nature in the city.

AQH-Project-coletiv-arquitetos-13

AQH-Project-coletiv-arquitetos-14

AQH-Project-coletiv-arquitetos-15

AQH-Project-coletiv-arquitetos-16

AQH-Project-coletiv-arquitetos-17

AQH-Project-coletiv-arquitetos-18

AQH-Project-coletiv-arquitetos-19

AQH-Project-coletiv-arquitetos-20

AQH-Project-coletiv-arquitetos-21

AQH-Project-coletiv-arquitetos-22

AQH-Project-coletiv-arquitetos-23

Photos by Rui Teixeira.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.