Au Pain Doré is a minimalist interior located in Montreal, Canada, designed by Naturehumaine, as a bakery that’s located on the ground floor of a three-story building on Côte-des-Neiges. The renovation involves a complete re-organization of the interior, redesigned with an extension in the back creating a 1500 square foot unit.

aupaindore_naturehumaine_1

Au Pain Doré is inspired by the combined sale of baked goods and coffee in which the barista is the main focal point. The focus for the architects were to create a contemporary space while keeping to the bakery’s roots. As a result, wood slats were used as inspiration taken from lattices used in wooden bread baskets.

A structural wooden framework holds the randomized wooden slats in place to create the lattice while strategically hiding the lighting and ventilation. The lattices run down the wall to create shelves for the bread and pastries, as well as turning into benches and countertops. The randomized pattern of the lattices create a dynamic and unique interior space that is both functional and contemporary.

aupaindore_naturehumaine_2

aupaindore_naturehumaine_16

aupaindore_naturehumaine_15

aupaindore_naturehumaine_14

aupaindore_naturehumaine_13

aupaindore_naturehumaine_12

aupaindore_naturehumaine_11

aupaindore_naturehumaine_10

aupaindore_naturehumaine_9

aupaindore_naturehumaine_8

aupaindore_naturehumaine_7

aupaindore_naturehumaine_6

aupaindore_naturehumaine_4

aupaindore_naturehumaine_3