Interior Architect Johan Van Staeyen was presented with a goal – to turn a historic, 16th century farmhouse in Westerlo, Belgium, into a pleasant and functional doctor’s office. Full of character and classic details, Johan wanted to keep those traits but ensure it had modern-day comfort.

JVS-Spikdorenhoeve-16web

Grayscale tiles and bright blue seat cushions add a modern, graphic touch to the waiting area.

JVS-Spikdorenhoeve-20web

JVS-Spikdorenhoeve-14web

Due to the farmhouse being a protected monument, Johan faced some challenges during the renovation, specifically when it came to what materials can be used to restore it. However, he was able to harmoniously blend old and new together with what he had.

JVS-Spikdorenhoeve-26web

The minimal white interior and modern furniture creates an intriguing contrast with the more rustic wood beams and frame.

JVS-Spikdorenhoeve-39web

JVS-Spikdorenhoeve-46web

JVS-Spikdorenhoeve-68web

JVS-Spikdorenhoeve-24web

JVS-Spikdorenhoeve-58web

JVS-Spikdorenhoeve-79web

JVS-Spikdorenhoeve-03web

JVS-Spikdorenhoeve-04web

JVS-Spikdorenhoeve-10web

JVS-Spikdorenhoeve-11web

The farmhouse has also been chosen as a candidate for the Flemish Monument Prize Province of Antwerp.

Photos by Luc Roymans.