Espace St-Denis is a project on the ground floor of a triplex in Montreal with a storefront appearance. Designed by Anne Sophie Goneau, the renovated condo fills 1,280 square feet of space and kept with the architectural integrity of the existing building. Highlighting and maintaining the original details, like the brick wall, wood wall, and the steel structure, were important and surprise finds as they details were uncovered during demolition.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

The living space was divided up to make individual rooms but natural light wasn’t sacrificed. The bedroom is partially enclosed in glass helping to keep the space flooded with light from the front window. Most of the surfaces are white which helps the light bounce around the condo.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

The storefront window is a large expanse of glass which provides the entire home with light. I love how they kept the brick wall in the living room which balances out the mostly-white space. I’m also digging that green sofa!

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

A massive bookshelf provides necessary storage but it also acts as a divider between the main bedroom and the living room.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

Glossy black cabinets and appliances blend together to form the kitchen which sits against another brick wall. The large white island paired with the white dining table draw your eye through the space, much like the cabinets do.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

A radiant hot water heating system was installed under a concrete slab, which was then covered in a light gray epoxy and polyurethane matte finish.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

The bedroom and bathroom floors are finished in a glossy white epoxy to distinguish them as the private areas of the home.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

Original wood beams remain in the hallway that leads to a second bedroom and the bathroom.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

In the bathroom, a custom stainless steel countertop was installed, almost overlapping the tub.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

Dark gray epoxy was used in the shower and toilet area signaling a more private space.

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

From a Storefront to a Condo in Montreal in main interior design architecture  Category

Photos by Adrien Williams.