Search

The Triangular Confluence House Is Situated Where Two Rivers Meet in Montana

07.26.19 | By
View Slideshow

CTA | Cushing Terrell designed the Confluence House near Whitefish, Montana, as a modern retreat for a family and their friends. Influenced by the geophysics of the location, the home’s design aims to add to the natural surroundings rather than detract. The flat-roofed house rests on ten lush acres where two rivers join together and mountains form the picturesque scenery.

The home comprises three volumes that are laid out in a triangular form. A utility structure houses the garage and wood shop while helping to protect the other two structures from the road. The two living volumes consist of a 2,282-square-foot main house and a 946-square-foot guest house. A central outdoor courtyard exists in the middle of the three forms as a private sanctuary.

The utility structure is topped with a solar PV system to power the residence. Reminiscent of the surrounding landscape, native, drought-tolerant plants furnish the courtyard, which also includes a stream bed that collects rainwater from scuppers on the roof.

The main living structure features a master suite, kitchen, dining room, living room, study, piano room, mudroom, and pantry, while the guest house offers two bedroom suites. A covered patio joins the two while creating privacy when guests are visiting.

Photos by Karl Neumann.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.